Х. Башев, д-р екон. наук, проф. Інститут аграрної економіки, Софія, Болгарія АБСОЛЮТНА І ПОРІВНЯЛЬНА СТІЙКІСТЬ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ У БОЛГАРІЇ

Оцінка абсолютної і порівняльної стійкості сільськогосподарських підприємств є одним із найактуальніших питань для дослідників, фермерів, інвесторів, адміністраторів, політиків, зацікавлених груп і населення загалом. Проте в Болгарії і більшості країн Східної Європи не існує комплексних оцінок рівня стійкості болгарських ферм різного юридичного типу. У статті оцінено абсолютні і порівняльні показники стійкості основних сільськогосподарських структур у Болгарії – незареєстровані ферми фізичних осіб, індивідуальних підприємців, кооперативів та компаній. Викладено метод дослідження і представлені загальні характеристики обстежених сільськогосподарських підприємств. Після цього проведено інтегральну оцінку управління, економічної, соціальної, екологічної стійкості сільськогосподарських споруд різного юридичного типу. Проаналізовано структуру сільськогосподарських підприємств із різними рівнями стійкості. Запропоновано висновок із дослідження і напрями для подальших розвідок і поліпшення оцінок стійкості.

Ключові слова: стійкість ферми, управління, економічні, соціальні та екологічні аспекти, Болгарія.

Надійшла до редколегії  05.02.2017

DOI: https://doi.org/10.17721/1728-2667.2017/191-2/1

References

  1. Andreoli M. and V Tellarini (2000). Farm sustainability evaluation: methodology and practice, Agriculture, Ecosystems & Environment, Volume 77, Issues 1-2, 43-52, http://dx.doi.org/10.1016/S0167-8809(99)00091-2
  2. Bachev H. (2004). Efficiency of Agrarian Organizations, Available at SSRN: https://ssrn.com/abstract=903483 or http://dx.doi.org/10.2139/ssrn.903483
  3. Bachev H. (2005). Assessment of Sustainability of Bulgarian Farms, Available at SSRN: https://ssrn.com/abstract=903501 or http://dx.doi.org/10.2139/ssrn.903501
  4. Bachev H. (2010). Governance of Agrarian Sustainability, New York: Nova Science Publishers.
  5. Bachev H. (2013). Risk Management in Agri-food Sector, Contemporary Economics, Vol. 7 (1), 45-62, http://dx.doi.org/10.5709/ce.1897-9254.73
  6. Bachev H. (2016a). A Framework for Assessing Sustainability of Farming Enterprises, Journal of Applied Economic Sciences, Vol XI, 1(39), 24-43.
  7. Bachev H. (2016b). Sustainability of Farming Enterprise – Understanding, Governance, Evaluation, ЕКОНОМІКА, 2 (179), 6-15, http://dx.doi.org/10.17721/1728-2667.2016/179-2/1
  8. Bachev H. and A.Peeters (2005). Framework for Assessing Sustainability of Farms, in Farm Management and Rural Planning No 6, Kyushu University, 221-239.
  9. Bachev H, Koteva N., K.Kaneva, D.Terziev, and D.Vanev (2016). Sustainability of Bulgarian Farms during Reformed CAP Implementation, Proceedings of International Conference „Fostering agriculture innovation and business opportunities for rural renaissance”, October 27-28, 2016, Sofia.
  10. Bastianoni S, N. Marchettini, M. Panzieri, E. Tiezzi (2001). Sustainability assessment of a farm in the Chianti area (Italy), Journal of Cleaner Production, Volume 9, Issue 4, 365-373, http://dx.doi.org/10.1016/S0959-6526(00)00079-2
  11. EC (2001). A Framework for Indicators for the Economic and Social Dimensions of Sustainable Agriculture and Rural Development, European Commission.
  12. FAO (2013). SAFA. Sustainability Assessment of Food and Agriculture systems indicators, FAO.
  13. Fuentes M. (2004). Farms Management Indicators Related to the Policy Dimension in the European Union, OECD Expert Meeting on Farm Management Indicators and the Environment, 8-12 March 2004, New Zealand
  14. Hani F., L. Pinter and H., Herren (2006). Sustainable Agriculture. From Common Principles to Common Practice, Proceedings of the first Symposium of the International Forum on Assessing Sustainability in Agriculture (INFASA), March 16, 2006, Bern, Switzerland.
  15. OECD (2001). Environmental indicators for agriculture. Volume 3: Methods and Results. OECD, Paris.
  16. Rigby D., P. Woodhouse, Young, M. Burton (2001). Constructing a farm level indicator of sustainable agricultural practice, Ecological Economics, Vol. 39, Issue 3, 463-478, http://dx.doi.org/10.1016/S0921-8009(01)00245-2
  17. Sauvenier X., J. Valekx, N. Van Cauwenbergh, E. Wauters, H.Bachev. K.Biala, C. Bielders, V. Brouckaert, V. Gar- cia-Cidad, S. Goyens, M.Hermy, E. Mathijs, B.Muys, M.Vanclooster. and A.Peeters (2005). Framework for Assessing Sustainability Levels in Belgium Agricultural Systems – SAFE, Belgium Science Policy, Brussels.
  18. UN (2015). Transforming our world: the 2030 Agenda for Sustainable Development, United Nations Resolution A/RES/70/1 of 25 September 2015.

Завантажити

  • pdf 191_4-17
    File size: 1 MB Downloads: 303